ERFELIJKE AANDOENINGEN
De Old English Bulldog is gezonder dan de meeste andere bulldog rassen, doch hebben ook zij in mindere mate last van een aantal bulleigen aandoeningen zoals ED/HD, patella, entropion / ectropion, allergieen, te smalle luchtpijp, te lang gehemelte enz …. ED/HD is slechts voor 20% erfelijk, voor deze 20% nemen wij als verantwoord fokker onze verantwoordelijkheid door onze honden te laten testen alvorens wij er een nestje mee doen, ook de dekreuen die wij gebruiken van buiten onze kennel zijn getest, alle testresultaten zijn bij ons aanwezig. De overige 80% komt door de leefomstandigheden en niet door genetische afwijkingen. Als ervaren fokker weten wij dat testen alleen niet voldoende is, zo zijn goede hoekingen en bespiering minstens van even groot belang bij de keuze van een goede dekpartner. Kort samen gevat een hond met goede conformatie is belangrijker dan een hond met slechte conformatie. Ondanks dat een hond op rx vrij is, kan hij wel drager en vererver zijn. Een hond zonder hoekingen zal het dan erger doorgeven dan een hond met hoekingen. Verder is voeding ontzettend belangrijk, zo staan wij erop dat de nieuwe baasjes de brokken geven die wij aanbevelen tot de hond 1 jaar is en ons voedingsadvies opvolgen. Zij krijgen een zakje brokjes mee in het puppy pakketje samen met het voedingsschema. Deze brok voorkomt dat je pup een groeispurt krijgt die nefast is en kan zorgen voor vergroeiingen van het skelet, waardoor dan weer ED/HD kan ontstaan. Ook raden wij aan de pup op gewicht te houden en zeker NIET TE ZWAAR laten worden. Het skelet van een pup bestaat alleen nog maar uit kraakbeen en groeischijven die nog ver uit elkaar staan. Het duurt bij een Bulldog ongeveer een jaar tot het kraakbeen is verbeent en de groeischijven dicht zijn, het is dus tot de leeftijd van 1 jaar niet aan te raden je pup *in en uit de wagen / zetel te laten springen.
* trappen te laten lopen
* op gladde vloeren laten lopen
* achter stuiterende balletjes laten hollen
* lange wandelingen maken
* te grote, lange inspanningen
* de pup met voor of achterpootjes oppakken of ergens onderuit trekken
* te lang in mul zand wandelen
* te zwaar laten worden
Geef steeds een kwalitatieve brok en laat je hond zeker niet te zwaar worden, dit kan je veel ellende en torenhoge dierenartskosten besparen. Zorg voor voldoende rust, een pup kent zijn grenzen niet en is vaak over zijn grenzen eer hij zich neerlegt, je kan hem hiervoor in een bench zetten zodat hij zijn rust heeft. De bench kan ook dienen voor als jullie wegmoeten, zo zit hij veilig en hoeft men zich geen zorgen te maken, ook om hem ’ s nachts zindelijk te maken kan deze van pas komen . Een pup is ondanks dat ze er robuust uitzien het eerste levensjaar ZEER FRAGIEL, draag er dus zorg voor op een verantwoorde manier, je kan deze tijd onmogelijk terug overdoen .
Onze honden zijn ook allemaal getest op ED/HD , patella , rug , luchtpijp en zijn nagekeken op entropion en ectropion
Ook letten wij steeds op open neusgaten en honden met allergie worden uitgesloten voor de fok.
Gezondheid komt bij ons op de eerste plaats , daarna bouw en ook karakter, zo kiezen wij liefst voor een reu die in huiselijke kring leeft als wij een reu gebruiken buiten onze kennel.